Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Tips bij schade woonverzekering
Hieronder enkele tips die handig zijn in geval van een schade die onder de opstalverzekering of inboedelverzekering valt:

Meldt een schade zo snel mogelijk
Als je een schade aan je huis of inboedel hebt, meldt dit dan zo snel mogelijk bij uw verzekering. De verzekeraar kan aangeven of de schade onder de verzekering valt en of er aanvullende stukken nodig zijn zoals een reparatienota, aanschafnota of kopie-aangifte.

Contact de verzekeraar voor de noodreparatie
Soms wil een verzekeraar een ondnerzoek doen voor er iets gerepareerd wordt. Een noodreparatie zoals het plaatsen van een nieuwe ruit is meestal wel goed, maar bel voor de reparatie even het noodnummer van uw verzekeraar om dit te melden. Dit kan problemen achteraf voorkomen.

Doe aangifte bij inbraak of diefstal
Meldt diefstal of inbraak altijd zo snel mogelijk bij de politie. Vaak komt u bij diefstal vanuit u huis alleen voor vergoeding in aanmerking als er sporen van inbraak zijn. Met uw aangifte kunt u dat achteraf aantonen.

Gooi beschadigde spullen niet weg
Mogelijk wil een expert beschadigde voorwerpen die gedeclareerd worden nog zien. Bewaar deze voorwerpen daarom tot alles afgerond is.

Laat waterschade eerst drogen
Maak zo snel mogelijk melding van een schade, maar waterschade is een uitzondering. Laat alles eerst even drogen zodat je daarna de daadwerkelijke schade goed kunt opnemen. Vaak valt het namelijk mee.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Ook voor er sprake is van schade kan het handig zijn om enkele tips in acht te nemen:

Inboedelverzekering en opstalverzekering bij één verzekeraar
De verzekering voor je huis en de verzekering voor je inboedel staan los van elkaar. Deze kun je dus bij verschillende verzekeraars verzekeren. Als iets vast aan je huis zit vatt het meestal onder de opstalverzekering, zit het los (en kun je het meeverhuizen) dan betreft het meestal inboedel. Toch is er wel eens onduidelijkheid over welke verzekering moet betalen. Het kan dan veel gedoe schelen als beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar zijn verzekerd. Er kan dan niet afgeschoven worden.

>>> TIP: Dit zijn goede woonverzekeringen


Het vastleggen van de inboedel
Als je door brand of inbraak ineens heel veel spullen kwijt bent kan het lastig zijn om een goede beschrijving te geven van de schade. Bewaar daarom rekeningen, noteer typenummers en serienummers, en maak eventueel foto's van waardevolle voorwerpen. In verband met brand is het erg verstandig om dit 'bewijsmateriaal' niet in huis maar elders te bewaren.

Zorg ervoor dat u niet onderverzekerd bent
Hou goed in de gaten of de verzekerde som voldoende hoog blijft. Een dakkapel, een serre of een uitbouw. Een nieuwe  keuken, een dure mega-flatscreen of twee elektrische fietsen (die vallen ook onder de inboedel). Al dit moois kan er voor zorgen dat de verzekerde som te laag wordt, en dat u onderverzekerd bent. En dat kan weer tot gevolg hebben dat de verzekeraar u niet de volledige schade uitbetaald. Check de waarde van uw inboedel en waarde van uw huis dus af en toe.