Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Dekking inboedelverzekering

Wat een inboedelverzekering wel en niet dekt kan verschillen per verzekeraar. Toch zijn de verschillen op dit punt tussen de verzekeraars maar klein, over het algemeen hateren ze ze dezelfde regels over wat er wel of niet gedekt wordt. Hier geven we een overzicht van de dekking zoals deze over het algemeen voor de inboedelverzekering geldt.

Er zijn twee woonverzekering, de opstalverzekering (die het huis zelf en de bijgebouwen dekt en alles dat er aan vast zit) en de inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt de roerende zaken. Dat wil zeggen alles dat je kunt verplaatsen. Vloertegels, waterleidingsbuizen, behang, een toiletpot en een inbouwkeuken vallen dus niet onder de inboedelverzekering, maar onder de opstalverzekering. Maar soms is het verschil vaag. Zo hoort gelijmd laminaat bij de opstal en zwevend laminaat bij de inboedel (hoewel u deze normaal gesproken niet meeneemt als u gaat verhuizen). Alleen dit is al een goede reden om inboedelverzekering en opstalverzekering bij één verzekeraar onder te brengen. Dan is het duidelijk wie er moet betalen als er schade is.

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt alles dat in huis te vinden is. Denk aan meubels, decoratie, apparatuur, maar ook aan kleding. de fietsen die in de schuur staan e.d. Maar let op, niet alles wordt 100% gedekt. Soms is er een maximale dekking, een eigen risico of krijgt u slechts de dagwaarde vergoed. Kostbare zaken als kunst, sieraden en antiek zijn maar beperkt verzekerd, evenals geld en audiovisuele apparatuur. De regels verschillen per verzekeraar.

>>> TIP: Dit zijn goede inboedelverzekeringen


Gedekte oorzaken inboedelschade
De oorzaken die gedekt worden zijn wel ongeveer gelijk. Normaal gesproken biedt de inboedelverzekering dekking bij schade door de volgende oorzaken:

 

  • Brand, ontploffing of blikseminslag
  • Storm (windkracht 7 of hoger)
  • Omgevallen bomen, hei-stellingen of hijskranen
  • Neerstortende vliegtuigen en botsende auto's of boten
  • Vandalisme, rellen en opstootjes
  • Inbraak, poging tot inbraak, beroving, diefstal en afpersing met geweld
  • Rook, roet en olie
  • Rondvliegende scherven
  • Waterschade door lekkend waterbed of breuk aquarium

 

Daarnaast zijn tot op zekere hoogte de opruimingskosten en eventueel noodzakelijke overnachtingskosten verzekerd, evenals kosten voor vervoer en tijdelijke opslag.

Rampen zijn uitgesloten door de verzekering. Dat betekent dat een verzekeringsmaatschappij bij bijvoorbeeld een aarbeving, overstroming, oorlog of atoomramp niet verplicht is om de schade van zijn klanten te vergoeden.